KAB nyílt nap

KINT-A-BENT 2016 - Előadás és műhely plakátok

 

A nyílt nap sajátélmény műhelyeire és előadásaira képekkel is hangolódunk. 

A plakátokat folyamatosan töltjük fel, egészen a program kezdetéig.

A megnyíló képre kattintva elolvasható a hozzá tartozó absztrakt is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk programjainkon!

Zenét hozzá?

Ea-Kapcs csoporttal
Muh-Tartás
Muh-Egyben onmagammal
 

KAB 2016 - MŰHELY absztraktok 

Brinzanek Zsuzsa, Klein Izabella: Egyben önmagammal – 16.30-18 h 

Életünk minden pillanatában kapcsolódunk. A külvilághoz – ahogy hordjuk a ruhánkat, járunk a metrón, vagy kicsit költőibben: a vízzel, földdel, levegővel érintkezve. Kapcsolódunk egymáshoz is tekintettel, hangokkal, gondolatokkal, érzésekkel, öleléssel a testünkön, a lelkünkön keresztül – oly sok féle formában és minőségben. De vajon önmagunkhoz kapcsolódunk-e? Mikor igen? És milyen, ha nem? Mi történik velem olyankor? Tudom-e ezt befolyásolni? Milyen kapcsolatban lenni önmagammal? Gyere, kutassuk együtt ezt a témát mozgással, tánccal, hanggal és rajzzal, miközben meghívjuk a figyelmünket társnak ezekben a folyamatokban! Mindennapi történéseink a testünkben akkor is lenyomatot hagynak bennünk, ha nem vesszük észre. Ezek az "emlékek" felbukkanhatnak egy mozdulatban, a táncban, egy rajzban vagy ecsetvonásban. Az önkifejezés különféle formái és a figyelem tudatos irányítása új élményeket, új szempontokat és meglátásokat adhatnak, közelebb vihetnek önmagunkhoz. Műhelyünkön megfigyelheted, hogy a tested aktív bevonása, az önkifejezés, hogyan egészíti ki tudásodat az önmagaddal való kapcsolatról, hogy a hangod és használata hogyan illeszkedik „egységed”-be.

 

Frankó Betta, Hajdu-Kis Diána: Újraalkotom magam – 12-13.30 h 

Müller Péter megfogalmazása szerint „Valamit elengedni annyit jelent, mint megváltozva tovább menni.” Jól hangzik – sokszor mégis olyan borzasztóan nehéz megtenni, hiszen nem tudjuk milyen lesz nélküle élni: legyen szó a párkapcsolatunkról, a munkahelyünkről, a régi otthonunkról vagy akár egy olyan énrészünkről, ami már beteljesítette küldetését. A workshop során arra nyílik lehetőség, hogy a veszteség, az elengedés és önmagunk újraalkotásának tapasztalatait mozogjuk/rajzoljuk körbe.

 

Grünczeisz Berta, Páll Orsolya Emese: Hogyan döntesz? – 12-13.30 h  

Erre a műhelyre jössz, vagy egy másikat választasz? Részt veszel végig a nap programjában, vagy más dolgod lesz estére? Te döntesz, vagy csak alakul az életed? Életünk során számos válaszút elé kerülünk, ahol rajtunk múlik, hogyan-merre tovább. Jelentéktelennek tűnő dolgokról, vagy „eget verő” kérdésekről döntünk, máskor meg úgy tűnik, mintha csak belecsöppennénk helyzetekbe. Bárhogy legyen is - lépéseinkkel a jövőnk útját formáljuk újra szüntelenül. Mi határozza meg, hogy hogyan fonjuk tovább az eseményeket? Gondolkodtál már azon, hogy elsősorban mi vezet téged egy-egy döntésed során? Belső vagy külső impulzusok? A szíved, az érzelmeid, vagy az észérveid, a realitásod? Az intuícióid, a sorsodba vetett hited? És vajon mitől lesz egy döntésünk „jó” és mitől válik „rosszá”? A műhely során lehetőséget kínálunk, hogy közelebb kerülj saját működésmódod megfigyeléséhez – hogyan döntesz, hogyan választasz? Segítségül hívjuk ehhez a testünket, mozdulatainkat és a társainkat, hogy térképet rajzolhassunk önmagunkról, tudattalan és tudatos reakcióinkról; lehetősé- geinkről és gátjainkról. Felismeréseink a segítőinkké válhatnak, és elvezethetnek bennünket arra az útra, ahol egyre inkább önmagunkká válunk – a döntéseinkben is. Hogyan döntesz? 

 

Halmos Gábor: Bennünk élő Férfi-erő – 14.30-18 h 

A nőkben és férfiakban egyaránt jelen levő Erővel, a férfi minőségünkből fakadó Férfi-erőnkkel foglalkozunk ezen a workshopon. Gyere el ha szívesen kipróbálnád ezt a benned élő Erőt! Nem csak szimbolikus formában, átvitten, hanem valódi, fizikai formájában is! A valódi erőnket talán ritkán van lehetőségünk használni a hétköznapok során, hiszen egy-egy edzésen kívül igyekszünk lekorlátozni azt. Vigyázunk, óvatosak vagyunk, simítunk, kedvesek vagyunk… – nehogy másokat bántsunk, romboljunk. Pedig a lágyság mellett ott a helye a vad, lángoló erőnek is. A nyers erőnek. A teremtő és pusztító erőnek. Az óvó-, támogató-, de akár a féktelen erőnek is! Csak talán idővel el is felejtkezünk erről a bennünk lakó erőről! Hát itt az alkalom, hogy némileg kiereszd ezt a „palackba zárt energiát”, és még közelebbről ismerkedj saját erőddel. A képességeivel és határaival. A lehetősé- geivel és a veszélyeivel. Az erőforrásaiddal és az erőd központjával. Gyere és kerülj még közelebb a benned is élő Férfi-erővel!

 

Jakobi Nóra, Pete Nóra: Érintés – 14.30-16 h  

Amikor valakit vagy valamit megérintünk, magunk is megérintődünk. Találkozunk. Műhelyünkön e találkozások sokféleségét kutatjuk. Testi szinten az érintések különböző fizikai minőségeivel fogunk foglalkozni és közben arra is figyelünk, hogy – akár adóként, akár fogadóként –, mi az, amit megérint bennünk egy-egy találkozás. Van, hogy fizikailag érintkezünk, de lélekben távol vagyunk. Van, hogy valakivel már együtt érzünk, de meg kell találnunk az utat az érintésig is. Izgalmas játék határokkal, felületekkel és mély rétegekkel, nyitottsággal és zártsággal, testtudattal és jelenléttel. Minderre a kutatásra a mozgás és az alkotás különböző formáin keresztül teremtünk lehetőséget.

 

Jarovinszkij Vera, Perfalvi-Zobor Tünde: Női test műhely – 10-11.30 h  

Női testünk formája, mozgása, hangja, tánca s mindezekhez fűződő viszonyulásaink nagyban meghatározzák női identitásunkat, s annak kifejeződését. Testünk rezdülései, üzenetei tükörként szolgálnak, s befelé figyelve meghallhatjuk, hogyan is vagyunk MOST női létünkkel. A műhelyen a medencére és a csípőre fókuszálva kutatjuk női minőségeinket. Megvizsgáljuk a medence és a csípő formáját, mozgását, a bennük rejlő erőforrásainkat. A testérzeteket, belső képeket, előbukkanó témákat mozdulatokká, egyéni, majd közös tánccá formáljuk.

 

Kiss Tibor Cece, Zsiday-Galgóczy Krisztina: Humor és IKT – 10-11.30 h  

Az önismeret és a terápia súlyos felismerésekhez vezet! Minél jobban fáj, annál hatékonyabb! A hatékonyságot könnyekkel mérik. – Törvényszerűen így van ez? Hol a helye a könnyedségnek, a vidámságnak, a nevetésnek? Segíthet-e a bohóckodás? A humor lehet persze a hárítás vagy a támadás eszköze is, de a nézőpont-váltásé is. Egy kis önirónia, amikor nem vesszük magunkat annyira komolyan, sokszor átsegíthet egy-egy nehéz helyzeten. A workshop résztvevőit a következő kérdés kutatására hívom meg: Mit mondhat rólam, ha görbe tükörbe nézek? Az integrált kifejezés- és táncterápia eszközeivel dolgozunk. Azért a biztonság kedvéért, legyen nálunk zsebkendő…

 

Markótné Molnár Borbála, Révay Réka: Egyensúly kint és bent – 16.30-18 h  

Talán egyik legerősebb vágyunk az életben, hogy egyensúlyba kerüljünk. Egyensúlyban legyen a társas együttlét és az egyedüllét, munka és pihenés, család és karrier, biztonság és szabadság, stb… Egyensúlyra törekszünk kapcsolatainkban is, ahol egyformán fontos lehet erősnek érezni magunkat és a másik odaforduló megtartását is élvezni. Hogyan tudjuk magunkat egyensúlyba hozni? Hogyan tudunk kapcsolatainkban egyensúlyba kerülni a másikkal? Mi az, ami kibillent? Mi az, ami visszabillent? A válaszokat mozgásban, a testünket használva keressük egyedül és kapcsolódásokban.

 

Szabó Ágnes, Takács Bernadett: Odavarázsollak magam mellé! – 10-13.30 h   

Azokat a férfiakat és nőket várjuk bármilyen korosztályból, akik keresik a társukat és boldog párkapcsolatot szeretnének. Ha szívesen ránéznél arra, hogyan is vagy te most ebben a keresésben, milyen kapcsolódásra vágysz valójában és tennél egy lépést a belső teremtés útján, akkor várunk szeretettel. Az Integrált Kifejezés- és Táncterápia eszközeivel kerülhetsz kapcsolatba vágyaiddal, félelmeiddel, kérdéseiddel, álmaiddal… Nincs szükség előzetes tánc- vagy művészeti képzettségre, csak nyitott szívre és együtt érző elfogadásra.

 

Tormássy Krisztina: Tartás, tartozás, összetartozás, tartózkodás… – 14.30-16 h  

A TART szót és a hozzá kötődő fogalmakat kutatjuk mozgásban, kapcsolati helyzetekben: önmagunkkal, egy vagy több másik emberrel. Mit találhatunk, ha most csak a testünkre figyelünk? A mozdulatot Te töltöd meg TARTalommal. Várunk mindenkit, akinek a mostani élethelyzetében van mit keresnie ekörül a sokszínű szó körül párkapcsolatban, szülő-gyerek kapcsolatban, baráti-, munkahelyi-, vagy akár csak futó kapcsolataiban.

ELŐREGISZTRÁCIÓ

A MŰHELYEKRE

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KAB 2016 - ELŐADÁS absztraktok 

Bóta Ildikó, Merényi Márta, Páll Orsolya Emese, Perfalvi-Zobor Tünde, Polgár Patrícia:

Közös nyelvünk, a test. De milyen dialektust beszélünk?

Kerekasztal-beszélgetés Moderátor: Dávid József – 16.30-18h

A kerekasztal célja az, hogy a sok mindenben hasonló, de néhány dologban meg különböző mozgás-táncterá- piás módszerek képviselői beszélgethessenek, eszmét cserélhessenek arról, hogy hogyan gondolkoznak a testről, és hogyan dolgoznak a testtel a saját megközelítésük nézőpontjából. Az integrált kifejezés- és táncterápia, a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia, valamint a mixed-ability képviselői részvételével körüljárjuk, mi a helye a testnek az adott módszer elméleti rendszerében, s ebből milyen gyakorlati szempontok következnek. Törekszünk arra, hogy a szemléletbeli, hangsúlybeli eltérések és különbségek világossá váljanak, ezek ütköztetésére is teret nyújt a kerekasztal-beszélgetés.

 

Jakobi Nóra:

Mi az IKT? Általános bevezető a módszerről és a képzésről – 10.30-11.30 h

Az érdeklődők az előadáson keresztül megismerhetik az integrált kifejezés- és táncterápiás módszer sokrétű- ségét – tánc/mozgás, rajzolás, festés, dráma –, történeti, elméleti hátterét, illetve a terápiás munka hatótényezőit. Az előadás röviden kitér a képzési évek felépítésére és követelményeire is.

 

Jarovinszkij Vera:

Kapocs-kapcsolat-kapcsolódás – 12.45-13.30 h

Mindennapi találkozásainkban, reakcióinkban, viszonyulásainkban egy ún. „köztes tér” jön létre az „Én és a Másik” között. Ebben a „köztes tér”-ben kivetülnek aktuális belső állapotaink, érzelmeink, csak úgy, mint magunkban hordozott kapcsolati mintázataink, akár elődeink történetei, elakadásai. Az IKT-ban a testtudati fókusz mellett éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kapcsolati munkaszintre. Előadásomban bemutatom, hogy milyen technikák, eszközök segítik a kapcsolati munkát az IKT-ban. Kitérek arra, milyen jellegzetességekkel bír egy mozgás csoport terápiás „köztes tere”. Bemutatok párterápiás, egyéni terápiás eseteket, ahol a mozgásfó- kuszú kapcsolati munka is teret kap a terápiás folyamatban.

 

Kiss Tibor Cece, Zsiday-Galgóczy Krisztina:

Módszertanok találkozása (IKT, történetmesélés és humor).

Erasmus+ projekt-tapasztalatok – 14.30-15.15 h

2016. április 2–10. között zajlott Lódzban, Lengyelországban az IKT Egyesület kétéves Erasmus+ Stratégiai Partnerségének negyedik, utolsó nemzetközi tréningje, mely az előző három képzésre épült. „The artist within” projektünk a segítő szakemberek által alkalmazható jó gyakorlatok megosztását és módszertani integrációját célozza. Az integrált kifejezés- és táncterápia, a történetmesélés (storytelling), valamint a bohóc segítők módszertanának egymást megtermékenyítő hatását vizsgáltuk. Előadásunkban az ennek kapcsán tapasztalt sikerekről, nehézségekről és új meglátásokról számolunk be.

 

Pete Nóra:

„Vörös Sátor” a terápiás térben – Női beavatási rituálé IKT-s önismereti folyamat részeként – 12-12.45 h

A csoportterápiáknak általában véve is vannak rituális elemei (kezdőkör, zárókör, speciális térhasználat stb.), az IKT ezeken felül azonban külön is beépít munkamódszerébe rituálé-jellegű folyamatokat. Az egyik ilyen az archaikus kultúrák női beavatási szertartásainak hagyományából táplálkozik, s rendszerint a hosszabb, csaknem 2 éves IKT-s önismereti csoportok második, tematikus évének serdülőkorral foglalkozó táborában kerül rá sor. Az előadás azt kívánja bemutatni, hogy miként illeszthető egy ilyen önálló egységként is felfogható női rituálé a csoportfolyamatba: mik a nyereségei és mik lehetnek esetleges buktatói annak, ha a „Vörös Sátor” bekerül a terápiás térbe, milyen csoportdinamikai és milyen egyéni folyamatokat generálhat, erősíthet fel, vagy éppen gátolhat? És hogyan tudja az IKT gazdag alkotói eszköztára segíteni a rituálé során szerzett élmények beépülését? Végül: hogyan változik a csoportvezető(k) szerepe? Miben más egy rituálét vezetni, mint egy csoportfolyamatot? Sokban. És milyen ezt belülről, vezetőként megélni?

 

Révay Réka:

Kapcsolatban a csoporttal – avagy a szupervízió dicsérete –15.15-16.00

Az előadás a csoportvezetőről és a csoportban őt érő hatásokról szól. Amikor szerepéről, feladatairól olvasunk, úgy tűnik, hogy nem is emberi lény, aki mindezt egyszerre tudja: empatikus, feltétel nélkül elfogadó, önmagával hiteles, de nem terheli a csoportot saját nehézségeivel. Átlátja a csoportban megjelenő dinamikákat, és kedvező irányba tudja befolyásolni. Ad visszajelzést, de nem túl korán. Tartja a határokat, de nem korlátozza a csoporttagok szabad önkifejezését. És persze, mindenekelőtt jól megdolgozott önismerettel rendelkezik. Hm… Természetesen szükséges erre törekedni, és olyan módon, hogy közben megőrizzük önmagunkkal is a kapcsolatot. És, hogy hogyan, annak lehetőségeiről szeretnék beszélni.