KAB nyílt nap

„Tükröződések”

 KINT-A-BENT 2018,

az Integrált Kifejezés-és Táncterápiás Egyesület

6. nyílt napja,

2018. április 22.

SÍN Kulturális Központ,

1139 Budapest, Gyutacs utca 10.

 KINT-A-BENT 2018 - Áttekintő program 

PDF-ben letölthető változat

 

KINT-A-BENT 2018 - Előadás és műhely plakátok

 

Hangolódás a nyílt nap sajátélmény műhelyeire és beszélgetéseire képekben. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk programjainkon!

Az alábbi plakátokra kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat. Az alattuk megjelenő "Go to link" feliratra kattintva pedig az adott program ismertetőjére tud ugrani!

Zenét hozzá?

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

 KAB 2018 - MŰHELY absztraktok 

1. Brinzanek Zsuzsa, Bóné Magdolna: Itt és Most – 14.30-16.00 h – 1,5 órás műhely

Minden ami a múltamban történt a jelen pillanatomban összegződik. Minden jelenbeli pillanatom meghatározza, hogy hova fogok jutni. Itt és most vagyok. Figyelek. Látok. Nézek. Nézem a környezetem. De látom-e azt is, mit mutat a környezetem nekem? Mit mutat magamból, magamról? Akarom-e, tudom-e látni, hallani, szagolni, tapintani, ízlelni, érezni? Mit engedek be? Mit engedek át? És hogyan tudom a tapasztaltakat használni, hogy arra menjek tovább az utamon amerre tartani vágyom?!

2. Brinzanek Zsuzsa, Kiss Tibor Cece: Kiemelt térben – 10-11.30 h – 1,5 órás műhely

Legtöbbször elég csak egy egyszerű ruhadarab, egy ember adta új impulzus, zenefoszlány a rádióban, rövid hír a tévében, apró kép a monitoron, a tér változása körülöttünk ahhoz, hogy különböző reakciókat váltson ki belőlünk. Megnyilvánulásainkat az is alapvetően befolyásolja, hogy hogyan vagyunk kapcsolatban egymással, hogyan “működünk” kapcsolatainkban. A folyamatosan változó hatások, ezek kombinációja közepette természetes, hogy változó reakcióink nemcsak állapotainkban hozhatnak változást, hanem személyiségünk más és más minősége kerülhet előtérbe, más és más szerepbe bújtatva minket. A színház kiemelt teret kínál: embereknek, szerepeknek. Műhelyünkön ezt a teret, eszközöket kínálunk ahhoz, hogy egymás tükrözéseit is használva egy közös játékban, koncentrált bepillantást nyerhessünk a bennünket ért hatásokra létrejövő árnyalatnyi vagy épp kardinális változásainkra. Műhelyünket inspirálta részvételünk a londoni “Színházi technikák” tréningen, a “More than words” Erasmus+ projekt részeként.

3. Jakobi Nóra, Kovács Claudia: Mozgókép – 12.00-13.30 h – 1,5 órás műhely

A mozgáson keresztül történő önérzékelés egyik alapeleme a táncterápiának és alapélménye a benne résztvevőknek.
A workshopon testi érzeteink érzékeléséből indulunk ki, és ezen a tükrön keresztül tekintünk rá mozgásban lévő önmagunkra.
Megtapasztalhatjuk, hogyan árnyalódik folyamatosan az a kép, amely a mozgás és a kapcsolódások mentén születik testünkben, és azt, ahogyan mindezek érzésekké, szavakká formálódnak.

4. Jarovinszkij Vera: Hullámzás – 12-13.30 h – 1,5 órás műhely

Ezen az IKT-műhelyen, lehetőséged van kapcsolatba kerülni a víz megannyi minőségével. Éppen úgy, ahogy ebben a pillanatban vagy, és ahogyan szükséged van rá. 
Lehet az egy  hegyi forrás, amely titokzatosan ered útjára, vagy egy a tiszta, még bátortalan erecske, amely  vígan és nevetve csordogál a hegyoldalban. Lehet egy  hömpölygő  folyó, amely árad, vagy éppen csendben morajlik, mossa a medrét, viszi a terheket. Vagy éppen lezúdul, mint egy vízesés  és kitisztítja, kiszélesíti a folyó útját. Lehet, hogy egy tó vizére van most szükséged, amely éppen lágyan fodrozódik, s körülölelt felszíne visszatükrözi az égboltot. S akár az óceán hullámaként is megtapasztalhatod, ahogy féktelen erejével mossa a sziklákat, vagy épp a végtelenbe vész, kitölt, megtart, elringat…
Melyik minőség hív most Téged? 
Játszunk, elképzelünk, belemozgunk, érintünk, kapcsolódunk magunkhoz, egymáshoz a víz hullámain.

5. Páll Orsolya, Horváth Diána: EDEVIS tükre – 14.30-16.00 h – 1,5 órás műhely

A Harry Potter varázsvilágában létezik egy tükör - Edevis tükre -, amin ez áll: „Edevis amen ahze erkyt docr amen”(„Nem arcod tükre ez, hanem a szívedé”) Ez a tükör mindenkinek mást mutat, aki belenéz, saját legbensőbb vágyait látja a megelevenedni benne. 
Amikor az IKT világa és a varázsvilág találkozik, abból csak izgalmas kutatás kerekedhet!
A workshopon ezt a tükröt az IKT eszközeivel jelenítjük meg, hogy a mozgás, a kapcsolódás, a test, a rajz eszközeit használva kapcsolatba kerülhessünk aktuális vágyainkkal, megvizsgálhassuk, esetleg formálhassuk őket.
Várunk szeretettel minden boszorkányt, varázslót, és muglit, aki szívesen belépne a varázsvilágba, kíváncsi, hogy mit mutat számára Edevis tükre.

6. Perfalvi Tünde:  Az ellazulás képei – 10-11.30 h – 1,5 órás műhely

Vajon hányszor figyeljük egy nap a lélegzetvételünket, ahogyan felemelkedik és visszasüllyed a mellkasunk? Vajon hányszor hagyjuk, hogy ellazuljon egy izmunk és elnyúljon a gerincünk a maga természetes módján? Milyen kép él bennünk az ellazultságról?
A műhely témája és célja az ellazulás megtapasztalása, érzékelése, belső képi tükröződése és külső képi lenyomata az adott pillanatban.

7. Pete Nóra: Kaleidoszkóp – 16.30-18 h – 1,5 órás műhely

Nap végi műhelyünkön a mozgás mellett hangsúlyos szerepet kap az alkotás. Képeinkben folytatódnak mozdulataink, tükröződnek élményeink, rájuk nézve magunkra ismerhetünk, sőt, az is lehet, hogy valaki más alkotásában látunk meg valami számunkra fontosat. A csoportos munka megsokszorozza, újrarendezi, kiegészíti élményeinket, saját magunkról szerzett tudásunkat. Mint egy kaleidoszkóp, sokszínű tükröződéseivel.

8. Szabó Ágnes, Takács Bernadett: Én-határon innen és túl – 14.30-17.30 h – 3 órás műhely

A határ valaminek a kezdete és a vége.
Meddig tartok Én, és hol kezdődsz Te?
Az énhatár olyan mint egy pajzs, vagy mint egy vonal, vagy mint egy valami, ami a Te saját szimbólumod, amely a jó közérzetedet, az integritásodat, vágyaidat, szükségleteidet védi a világ behatásaitól.
De mi van, ha ezek a határok nem is ott vannak, ahol jó lenne?
Megfelelően meghúztad a határaidat? Mennyire rugalmasak a határaid?
Tudod-e tartani őket? Mások látják-e, értik-e hol vannak a határaid? Ha látják is, vajon tiszteletben tarják-e? Mi történik, ha megsértik, átlépik a határaidat? Mi történik ha Te sérted meg a saját határaidat?
Izgalmas kutatásra hívunk Benneteket, ahol Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ multimodális művészeti eszközök segítségével.
Célunk elsősorban az, hogy ízelítőt kínáljunk az IKT módszertani repertoárjából és emellett lehetőséget adjunk saját élmény szerzésére az én-határokkal kapcsolatban.
Semmiféle mozgásos vagy művészeti előképzettségre nincs szükség.

9. Tormássy Krisztina: ÉN-KÉP – belső tükör – 10-13 h – 3 órás műhely

A workshop keretében az énképünket kutatjuk az úgynevezett Zucchini modell (Josef Luft 1984) fogalmai mentén. Eszerint az énkép különböző aspektusai: Szubjektív – Objektív – Ideális – Reális ÉN. Hogyan látom önmagam? Milyennek látnak engem a környezetemben élők? Milyen képet szeretnék magamról mutatni? Hogyan is tükröződöm a világban? Ezek a sokszor különböző képek hogyan tudnak egységes én-élményt, ÉN-KÉPET alkotni?
Izgalmas kutatásunkhoz eszközként, felületként a testrajzot hívjuk segítségül. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 KAB 2018 - BESZÉLGETÉSEK, ELŐADÁSOK 

BABZSÁKOS BESZÉLGETÉSEK AZ ELŐTÉRBEN

       1. szekció 12.00-13.30h

  • Beszélgessünk az IKT-ról! Általános kérdések a módszerről és a képzésről.
    A beszélgetést vezetik: IKT-kiképzők

  • Perfalvi Tünde“Hasbeszélő” - Csoportmunka serdülő korú anorexiás lányokkal 

2017 őszétől heti rendszeressegű IKT és művészetterápiás fókuszú csoportmunka zajlik  anorexiás serdülő lányokkal. Az előadás ennek a munkának a tapasztalatait foglalja össze.​

 

       2. szekció 14.30-16.00h

  • Kiss Tibor CeceMore than Words, Erasmus+ projekt élmények, tapasztalatok, tervek

Egyesületünk részt vesz az Erasmus+ Stratégiai partnerségek program keretén belül egy nemzetközi projektben, mely különböző non-verbális segítő módszerek ötvözésével alakít ki komplex módszertant nyelvi és integrációs nehézséggel küzdő csoportok támogatására. Az előadás a projekt általános tapasztalatairól és terveiről számol be.a

  • Révay RékaSzínházi eszközök az IKT módszerében

Az Erasmus+ More than Words projekt színházi módszerekre épülő tréningje Londonban zajlott. Az előadás a tapasztalatok beépíthatőségéről, a színházi elemek felhasználásáról kínál a közös gondolkodásra terepet.

a

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS –16.30-18h

Aszalós Péter, Hoppál Bori, Révay Réka, Szili Katalin, Valkó Lili

Moderátor: Páll Orsolya

Szexualitás - intimitás a csoportokban
Kerekasztal beszélgetés különböző csoport-módszerek képviselői között 

A pszichodráma, a Heart and Sexuality módszer, az integrált kifejezés- és táncterápia, a pszichodinamikus mozgás- és táncterápia, és a csoportanalízis módszer képviselői beszélgetnek arról, hogy a csoporttérben hol van a határa a saját (szexuális) érzések, testi érzetek szabad megélésének, az önkifejezésnek, és mi az, ami már "nem fér bele"?
Beleszerethetnek-e egymásba a csoporttagok, érezhetnek-e testi vonzalmat egymás iránt?  És a csoportvezető iránt?
Melyik módszer hogyan tekint a szexualitásra a maga elméleti-módszertani keretében? És csoportvezetőként ki hogyan kezeli azt, amikor egy csoportban megjelenik beszédtémaként, vagy kifejeződik érzelmi, vagy akár testi szinten? Mi az, ami már megcselekvésnek számít, és mihez kezdünk vele?
Ilyen és hasonló izgalmas kérdésekkel bombázzuk a kerekasztal résztvevőit, akik saját terápiás gyakorlatukból hozott esetrészletekkel teszik élővé a beszélgetést.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Aszalós Péter

kiképző pszichodráma vezető

Magyar Pszichodráma Egyesület

 

Hoppál Bori

testtudat oktató

képzésben levő Heart and Sexuality (korábban Sexual Grounding) tréner

Révay Réka

személyközpontú tanácsadó, kiképző integrált kifejezés- és táncterapeuta

Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület

Szili Katalin

klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus kandidátus,

kiképző pszichodinamikus mozgás-és táncterapeuta 

Valkó Lili

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 

Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézet