Az IKT módszer és a képzés

Az IKT módszere

Mi az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT)?

 

Legtöbbünkre minden bizonnyal igaz, hogy – hacsak nem különösen tehetséges valamiben – úgy kerül ki az iskolapadból, hogy a művészeti tevékenységeket tiszteletteljes távolból szemléli. Pedig ismert tény, hogy a kreatív önkifejezés rendkívül fontos a lelki egészség szempontjából. Valószínűleg nincs is olyan ember, aki nem alkot rendszeresen valamit, csak éppen erről nem úgy gondolkodik, hogy ez művészet lenne. Hiszen egy új recept kikísérletezése, egy szoba átrendezése a (megváltozott) ízlésünknek megfelelően, a hangulatunkhoz illő öltözék kiválasztása reggel – ugyanazon komplex lelki funkciókat igénylik, mint egy kép megfestése, egy vers megírása.         

Tovább

Kiknek ajánljuk?

Ajánljuk Önnek

az integrált kifejezés- és táncterápiát,

ha emberekkel foglalkozik,
és kapcsolatteremtési lehetőségeit bővítené,

ha másoknak segít,
és olyan eszközt keres, ami lényünk egészét érinti,

ha a személyisége fontos munkaeszköze,
és mélyebbről szeretne meríteni önmagából,
ha a kreativitását és alkotóképességét szeretné előmozdítani,

még ha nem is tanult táncolni,
de érzi, hogy a teste fontos a Önnek,

vagy ha mélyebb önismeretre és emberismeretre vágyik.

Tovább

Az IKT képzés

A képzés szervezeti háttere hazánkban 2010-ig az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Központ (IKT Központ) volt, mely szerepet a 2011-ben megalakult Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) vette át. Az IKT Központ, majd IKTE munkatársai több mint tíz éve folytatnak integrált kifejezés- és táncterápiás képzést. Az IKTE működéséért az Egyesület vezetősége és szervei felelnek.

A képzés egy 1,5 éves önismereti-sajátélmény folyamatból, és egy arra épülő 1,5 éves képzési szakaszból áll. A képzés naptári évhez igazodik, vagyis a szakaszok januártól novemberig tartanak. A sajátélmény-hangsúly a képzési szakaszokban is jelen van, ahol a gyakorlati-módszertani-elméleti oktatással együtt vezet ez egy hatékonyan belsővé tett tudáshoz. 

A módszer és a képzés szakmai színvonaláért és folyamatos frissen tartásáért a Kiképzők Tanácsa munkálkodik lelkesen és szüntelenül.

Tovább

Wilfried Gürtler - az alapító

„Az IKT célja megegyezik a tánc eredeti céljával az emberiség történetében, hogy segítse az energiaáramlást, információcserét egy emberen, egy csoporton, és a társadalmon belül, és ezáltal több szabadságot, több egészséget, nagyobb mozgékonyságot, több kreativitást, jobb belső orientációt, több közösségi érzést, több természet-orientáltságot, jobb individuális és kollektív életminőséget kíván létrehozni.”

(Gürtler, 2000)

Tovább

Néhány alapszakirodalom a módszerről

Ezen az oldalon az IKT Központ munkatársainak cikkei, írásai találhatók. 

A cikkek pdf formátumban olvashatók, melyeket Adobe Reader programmal lehet megnyitni, kinyomtatni. Ez a program ingyenesen letölthető az alábbi hivatkozásra kattintva:  Adobe Reader - magyar változat

Tovább