Erasmus+  EU-ACT

Europe City-Teller - Erasmus+ Strategic Partnership

Erasmus+ Nemzetközi Stratégiai Partnerségben vesz részt egyesületünk a következő témában:

 

Europe City-Teller: Cultural mediation & storytelling for tourism between theatre, multimedia and narration

A projekt 2018. október 1. és 2020. december 31. között valósul meg.

Projekt honlap: https://www.europecitytellers.eu/en/

Coordinator: EURO-NET

Start: 01-10-2018 - End: 31-12-2020
Project Reference: 2018-1-IT02-KA204-048011
EU Grant: 296285 EUR
Programme: Erasmus+
Key Action: Cooperation for innovation and the exchange of good practices
Action Type: Strategic Partnerships for adult education
Topics: Creativity and culture Cultural heritage/European Year of Cultural Heritage Cooperation between educational institutions and business

EU projekt oldal: 

euact.logo.jpg

Munkatársaink tréning-beszámolói alább olvashatók:

EU-ACT - Joint Staff Training Event - Belfast 

Hírlevelünk a következő ikonra kattintva olvasható

Útibeszámoló

EU-ACT - Joint Staff Training Event - Belfast 

2019. 06. 16-20.

Az Integrált Kifejezés és Táncterápiás Egyesület az Erasmus+ Nemzetközi Stratégiai Partnerség keretén belül részt vesz a Europe City-Teller: Cultural mediation & storytelling for tourism between theatre, multimedia and narration című nemzetközi projektben.

Belfastban a projekt képzésén vettünk részt.

 

Van neked is egy dédelgetett ötleted, ami még nem valósult meg? Az én egyik ilyen álmom az, hogy Budapesten tartsak egy túravezetést, ami színházi elemekkel tarkított. Egy élmény, ami megeleveníti az elmondottakat. Egy történet, aminek a hallgató is részese. 2019 tavaszán az álom valóságra ébredt, amikor megláttam a táncterápiás egyesület emailjét: IKTE - Színházi projekt - részvételi lehetőség. Kinyitottam a levelet és „Hűha!” élményem volt. Igen, igen, én ebben részt akarok venni! 

Mint a legtöbb történetben, itt is voltak apróbb akadályok, amiket meg kellett oldani, de végül abban a szerencsében volt részem, hogy két társammal együtt kiutazhattam Belfastba, ahol angol kollégák tréningeztek minket. Arról tapasztalhattunk és tanulhattunk, hogy miként kössük össze a lokális történelmi tényeket a szórakoztatással és hogyan teremtsünk egy egybefüggő történetet a közönségnek. 

Az íreknek a vérében van a történetmesélés. Az egyik feladat alkalmával pár perces túravezetést kellett csinálnom a bekötött szemű társamnak. Én voltam a felelős a biztonságáért és ezen túl a tapasztalását is én segíthettem a szavaimmal, és hogy a vezetésemmel hova irányítom a figyelmét. Mivel a környéket nem ismertem, ezért a fantáziámra bíztam, hogy hogyan szövődik egy mesébe az, amit látok, hallok, érzékelek. A Queen’s University - vagyis az egyik helyi egyetem épülete - már maga csodás lehetőséget adott a képzelet szárnyalására. A páros feladat végén a társamtól kaptam egy ír bölcsességet: „Az igazság sose álljon egy jó történet útjába”. A mesében nem mindig a részletek pontossága a lényeg, hanem sokkal inkább az üzenete és az, hogy képes-e lekötni a hallgató figyelmét.

A közel egy hetes ott-tartózkodásom alatt rengeteg inspiráló élményt kaptam. A nyüzsgő történelmi belvárostól kezdve a tenger végtelen horizontjáig magamba szívtam az észak ír levegőt. Az időjárásban egy dolog volt állandó: a változás maga. Egyszer derűs volt az ég és sütött ránk vidáman a nap, máskor elpityeredte magát a felhő és jól megmosott minket. Egy ír háztartásban biztos, hogy találsz szárítógépet. Ez náluk elengedhetetlen praktikum és a pár nap után már nem is csodálkoztam, hogy miért.

Aki szereti a nyelvészetet, az írek angolsága különleges csemegeként szolgál majd neki. Annyi különleges szavuk van, hogy ha tudsz angolul, akkor is újszülöttnek érzed majd magad, aki nap mint nap felfedez valamit, amire rácsodálkozhat. Így történt ez velem is. Nem estem zavarba, gyakran kértem meg beszélgetőtársaimat, hogy magyarázzák el vagy ismételjenek meg egy-egy szót. Mivel az írek szeretnek mesélni, ezért az ilyen kéréseket is szívesen fogadták. 

Akartam becsomagolni egy ír tündért szuvenírként a hátizsákomba, de végül megegyeztünk, hogy jobb neki ott az ősöreg ír fák tövében, ahol csínytevésekkel szórakoztatja a turistákat. Kaptam tőle minden jót a zsákomba, szép élményeket, tejkaramellát. A zuhogó eső tapintatosan elfedte a búcsú könnyeit. Elköszöntünk viszontlátással. 

Vannak régi utak és születnek újak. A mi önkéntes csoportunk egy új úton dolgozik. Egy olyan úton, ami kiművelve járható lesz másoknak is. Modern kori felfedezőnek és alkotónak érzem magam. Hálás vagyok a lehetőségért!

Őszinte bizalommal várom 2020 tavaszát és az interaktív budapesti túravezetést. Remélem, hogy személyesen is találkozzunk.

Szép napot,

Drienyovszki Éva

tréner, kommunikációs szakértő